Jdi na obsah Jdi na menu

Proč čtu?

23. 3. 2019

Proč čtu? Nečtenáři v mém okolí mi tuhle otázku pokládají pravidelně a já vždycky místo odpovědi jenom krčím rameny. A tak mě napadlo, jestli ji já sama vůbec znám. 

 

dscn0143.jpg

 

Rodiče mě ke čtení vedli již od dětství. Proto jsem vždy měla kladný vztah ke knížkám. Hodně číst jsem začala před několika lety. Objevila jsem totiž Young Adult žánr a zjistila, že mě to baví víc než kdy dřív. Od té doby zvládám v průměru pět knih za měsíc. Už to není jen o tom občas si otevřít knížku, ale kupuji si všelijaké tématické věci, nemluvím prakticky o ničem jiném, moje knihovnička se pravidelně rozrůstá... Vždyť já o knížkách bloguji! Dokonce přemýšlím o práci v tomhle odvětví.

 

Ale otázka zní: proč? Čtení je velice dostupná zábava. (Samozřejmě ne v případě, pokud si chcete knihy kupovat, protože nejsou zrovna laciné. Ale máme možnost knihoven. Tu já sama hojně využívám.) Když mám nervy na pochodu, špatnou náladu, stres, potřebuji se odreagovat, nemůžu spát... Většinou sahám po knize. Zavede mě kamkoli si vyberu a pomůže mi zapomenout na všechny starosti. Prostě funguje jako úžasný relax. Navíc čtení rozvíjí slovní zásobu, zdokonaluje paměť a vylepšuje soustředění. A hlavně: přečíst nějaký příběh se téměř rovná tomu ho prožít. 

 

„Čtenář prožije tisíc životů, než zemře. Člověk, jenž nikdy nečte, prožije jen jeden.“ - citát George Raymonda Richarda Martina

 

Každý knihomol má na výběr z nepřeberného množství knih. Knihy nikdy nedojdou, protože neustále vychází nové a nové. To znamená nekonečné množství zábavy. Mě knihy daly ovšem mnohem víc než jen zábavu. Díky nim jsem začala točit na youtube a psát blog a našla si nové kamarády. 

 

Knihy se staly nedílnou součástí mého života. Už si ho bez nich ani nedovedu představit. Avšak já bych nikdy neměnila.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář