Jdi na obsah Jdi na menu

Záleskautky už jsou zase tady!

19. 7. 2019

20190719_194029.jpgNázev: Plán za všechny prachy

Autoři:  Noelle Stevenson, Grace Ellis, Shannon Watters, Brooke Allen

Série: Záleskautky (1. dál, 2. díl)

Překlad: Martina Knápková

Žánr: Komiks, Young Adult

Nakladatel: Paseka 2019

 

 

 

Záleskautky mají úspěch po celém světě. První dva svazky si našli čtenáře i u nás, proto nakladatelství Paseka ve vydávání série pokračuje se třetím svazkem.

 

 

Na skautském táboře zavládá překvapivě klid. Aby se naše Záleskautky nenudili, vypráví si večer u ohně strašidelné příběhy. Ale co budou dělat přes den? Na obzoru není žádné dobrodružství, při kterém by mohly zachraňovat svět…

 

Mal a Molly chtějí využít volný čas k randění a vyráží na piknik. Jenže plány jim překazí Medvědí žena, kterou se rozhodnou sledovat. Kvůli tomu se teleportují zapomenutou kadibudkou do Říše ztracených věcí. Musí tak čelit dinosaurům a hlavně najít cestu zpátky.

 

Ripley, Jo a April se mezitím snaží posbírat nějaké nudné bobříky. Ukáže se, že zdobeni dortu nebo třeba barvení plotu pro ně není tak snadné jako boj proti všelijakým magickým bytostem.

 

Podaří se Mal a Molly vrátit zpátky do tábora? Setkají se ještě někdy všechny Záleskautky?

 

lumberjanes-issue-10-mal-and-molly-300x239.png

 

Záleskautky se vracejí!  Po prvních dvou svazcích, které u nás měly velký úspěch, přichází další. A rozhodně není důvod k obavám. Záleskautky znovu potvrzují, že mají šmrnc. I napotřetí přináší originální příběh o dobrodružství, přátelství, odvaze, lásce a přírodě.

 

Opět se jednotlivé kapitoly jmenují jako bobříky (například „Pro strach uděláno“ či „V jednom kole“). Na začátku každé je vysvětleno, co daný bobřík obnáší. Teprve potom následuje příběh hlavních hrdinek.

 

Při pasážích se strašidelnými historkami se střídají různé styly kresby, což mě mile překvapilo. Je to pastva pro oči.  

 

Záleskautky mezi řádky řeší celou řadu témat. Ať už narážím na boření stereotypů, důležitost respektu mezi lidmi nebo nutnost mít vlastní názor. Konkrétně tady už není vztah mezi Mal a Molly pouze naznačovaný, naopak se mu věnuje velká část knihy.

 

Jako hlavní postavy vystupují v knize Záleskautky. Je jich pět. Každá z pětice je jiná, takže si každý čtenář určitě vybere tu svou nejoblíbenější. Avšak mají i mnoho společného. Všechny se umí postavit za své přátele, jsou odvážné a nic je nerozhází. Věřím, že spousta čtenářů bude fandit vztahu hudebně založené Mal a tiché přemýšlivé Molly. Jiní si pro změnu zamilují ulítlou Ripley, která snad nikdy nezavře pusu. Velký fanklub jistě má zrzavá April nejen díky svému odhodlání a síle. I matematicky založené, sebevědomé a chytré Jo bezesporu fandí mnoho lidí.

 

Co se vedlejších postav týče, na rozdíl od předešlých dílů, jim tu není dán téměř žádný prostor. S výjimkou potrhle moudré Medvědí ženy, protože ta v příběhu hraje velkou roli.

 

Záleskautky stojí za pozornost. Tento svazek si drží již od předešlých dílů nastavenou laťku. Záleží na každém čtenáři, který díl mu učaruje nejvíc. Tento má navrch především co se kresby týká. I fanoušci vztahu Mal a Molly asi dají přednost trojce.

 

Pro mě je tato série srdcová záležitost. Nejsem sice žádný nadšenec do komiksů, ale ráda v literatuře 20190719_194134.jpgzkouším něco nového. A to Záleskautky splňují. A není to pouze komiks pro děti. Jak už jsem více psala, řeší se toho v sérii spousta, má přesah. Proto si jistě najde čtenáře i mezi dospělými. Podle mě je vhodná  pro jakoukoli věkovou kategorii.

 

Doufám, že nakladatelství Paseka bude dál ve vydávání této úžasné série pokračovat! Pokud vás jednička a dvojka minuly, napravte to a věřte, že u prvních dvou neskončíte.

 

Za zaslání knihy k recenzi děkuji nakladatelství Paseka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář