Jdi na obsah Jdi na menu

Tři temné koruny, ale jen jedna bude královnou

11. 4. 2020

20200411_120417.jpgNázev: Tři temné koruny

Autorka: Kendare Blake

Překlad: Alžběta Kalinová

Série: Temné koruny (1. díl)

Žánr: Young Adult, Fantasy

Nakladatelství: Fragment 2019

 

 

Od autorky Kendare Blake již v čeština vyšla oblíbená hororová série pro teenagery Anna krví oděná a fantasy román Antibohyně. Nyní se začala do češtiny překládat i její série Temné koruny. Autorka je velmi úspěšná, její knihy byly přeloženy do osmnácti jazyků a získaly mnoho ocenění.

Všechny knihy autorky: https://www.megaknihy.cz/606370__kendare-blake?p=1

 

 

Na ostrově Fennbirn se už od nepaměti rodí trojčata, tři sestry, tři královny, tři dědičky trůnu...  Každá z nich oplývá nějakým darem - nejčastěji jde o travičky, elementálky a naturalistky. Jenže trůn je jen jeden! A až dívky oslaví šestnácté narozeniny, začne boj na život a na smrt. Ta, která vyhraje, získá trůn, ale ostatní musí zemřít. 

 

edq-s1-xuaahwlt.jpg

 

Tentokrát má největší šanci vyhrát Mirabella. Nebo alespoň tomu všichni věří. Její schopnosti elementálky jsou fenomenální. Lusknutím prstu dokáže přivolat živly! Ovšem Mirabella si není jistá, jestli dokáže sestry zabít. Pamatuje si na jejich společné dětství, předtím, než byly rozděleny. A to se chrámu, který si ji vzal pod křídla, ani trochu nezamlouvá!

 

Katharina je vychovávána velmi tvrdou rukou. Traviči byli před jejím narozením dlouho u moci a nehodlají to měnit. Katharinin dar je bohužel velmi slabý. Ač se v jedech vyzná, nedokáže je pozřít bez újmy. Rodina ji však uklidňuje tím, že v dnešní době jde především o politiku.

 

Arsinoe by měla vykouzlit nádherné květiny a zkrotit krvežíznivé šelmy, vždyť se narodila jako naturalistka. Problém je v tom, že na rozdíl od své nejlepší kamarádky Jules, nemá moc prakticky žádnou. A přitom za chvíli sestry dovrší šestnáctých narozenin. A co bude dál?

 

 

Kniha Tři temné koruny má velmi rozporuplné recenze. Četla jsem plno názorů, jaká je nudná, naivní a že se čtenář 20200410_145538.jpgneorientoval v postavách. Na druhou stranu existuje i spoustu nadšených recenzí. A tak bych řekla, že tuto knihu buď milujete, nebo nesnášíte. Proto jsem od ní neměla vůbec žádná očekávání. O to víc jsem byla překvapená, protože mě naprosto dostala! (Někdy mám při čtení názorů ostatních pocit, že existují dvě knihy, které na první pohled vypadají stejně, jenže jedna je úžasná a druhá strašná! laugh)

 

Problém u této knihy je oficiální anotace. Slibuje úplně něco jiného, než v knize skutečně najdeme. Asi ji psal někdo, kdo knihu vůbec nečetl, protože jejímu obsahu absolutně neodpovídá. Tudíž doporučuji anotaci úplně ignorovat.

 

Já jsem se do knihy zamilovala od první stránky. Autorka píše chytlavě a čtivě, díky tomu mi stránky pod rukama jen lítaly. Přitom právě na pomalý rozjezd si čtenáři stěžovali nejvíce. Podle mě to ale od začátku příjemně ubíhalo. Od první kapitoly je čtenář hozen do děje a zároveň se seznamuje s postavami a fungováním světa.

 

Kniha přináší do žánru YA fantasy zase něco nového. Rozhodně se nejedná o typický příběh plný klišé. Právě naopak! Nalezneme zde originální příběh i svět, který má výbornou temnou atmosféru a jde v něm především o magii, intriky, přátelství a lásku

 

Každá kapitola se soustředí na příběh jedné ze tří hlavních hrdinek. Avšak nejsou psány přímo z jejich pohledu, ale v er-formě. Líbilo se mi, jak jsou jednotlivé dějové linky mezi sebou proplétány. To mě u knihy často drželo, protože příběh přeskočil a já jsem přitom chtěla zůstat u jiné hlavní hrdinky. 

 

Charaktery hlavních hrdinek jsou skvěle propracované. Autorka si dala záležet na jejich odlišnosti. Všichni čtenáři si tak přijdou na své a najdou si tu svoji favoritku. Původně mi nejvíce padla do oka Katharina, v průběhu čtení mě však více zaujal příběh Arsinoe. Co se vedlejších postav týče, v knize jich najdeme spoustu, kolem každé hlavní hrdinky se totiž motá někdo jiný. Na rozdíl od spousty jiných čtenářů jsem neměla žádný problém se v nich orientovat a dokázala jsem si mezi nimi najít pár svých oblíbenců. 

 

Možná jste slyšeli, že na dvou sté straně se nachází velký zvrat, který naštval spoustu lidí. Upřímně vůbec nerozumím tomu, proč kolem toho vzniklo takové haló. Čekala jsem, bůhvíco se nestane, přitom je tam dost zajímavá zvrat, ale pro mě nic šokujícího.

 

Jak příběh postupuje, napětí stoupá. Sto stran před koncem se kapitoly zkracují a přichází poslední část nabušená akcí a zvraty. Ta u mě posunula Tři temné koruny ještě o třídu výš, jelikož tak dobrý závěr jsem už dlouho nečetla. Nevěřila jsem vlastním očím, co všechno se stalo. A když jsem si myslela, že je po všem, přišel zvrat na poslední straně. A ten mně vyrazil dech už úplně. Okamžitě jsem si musela objednat druhý díl Jeden temný trůn. Snad ještě nikdy jsem si hned po jedničce nekoupila dvojku.

 

Tři temné koruny jsou výborným úvodem do nové série. Od dalších dílů mám obrovská očekávání, protože předpokládám, že jednička je teprve začátek a už ta mě odrovnala. Příště nás (doufám) čeká nelítostný boj o moc a to si rozhodně nenechám ujít. Sérii chci velmi doporučit všem čtenářům YA, i když můžete patřit mezi ty, kterým kniha nesedla. Ale za ten risk vám to bezesporu stojí! 

 

Za zaslání knihy k recenzi děkuji eshopu megaknihy.cz. https://www.megaknihy.cz/nezarazeno/336323-tri-temne-koruny.html?search_pos=1

Zdroj druhého obrázku: https://pbs.twimg.com/media/EDQ-S1-XUAAHWlt.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář