Jdi na obsah Jdi na menu

Tohle všechno je pravda a nic než pravda

5. 3. 2019

20190307_214613.jpgNázev: Tohle všechno je pravda

Autorka: 

Překlad: Magdaléna Stárková

Žánr: Contemporary, Young Adult 

Nakladatel: CooBoo 2019

 

 

 je americká spisovatelka. Ač jí v originále vyšly dvě knihy, do češtiny byla přeložena pouze jedna.

 

 

Miri, Soleil a Penny jsou nejlepší kamarádky. Chodí na prestižní soukromou školu, kde udávají trendy. Když před časem začaly nosit hedvábné šátky s brožemi, najednou je měly i všechny ostatní dívky na škole. A nyní díky nim celá škola čte knihu Spodní proudy, protože o ní Miri, Soleil a Penny neustále básní a pořád dokola ji rozebírají.

 

Jenomže na školu nastoupí nový kluk jménem Jonah. Holkám se s tímhle tichým a tajemným nováčkem podaří spřátelit. Dokonce ho přemluví, aby s nimi šel na autogramiádu jejich oblíbené spisovatelky Fatimy Ro, která napsala román Spodní proudy.

 

Rozhodnou se chopit příležitosti a vymyslí plán, jak se s autorkou sblížit. Stoupnou si až na konec řady, a tak si jich Fatima zaručeně všimne. A vyjde jim to! Stanou se její partou. Časem s ní tráví veškerý svůj volný čas a svěřují se jí úplně se vším. Holky k ní vzhlížejí natolik, že se snaží být úplně jako ona. Avšak situace nabere rychlé obrátky a všechno je zničehonic jinak. Fatima v nové knize Rozhřešení Bradyho Stevensona popsala to, co se stalo našim hlavním hrdinům do nejmenších detailů, i když to mělo být jejich tajemství. Opravdu je Fatima jen využila? Nebo oni ji? Co z toho byla pravda?

 

 

"Soleil pořád ječela, že je Fatima manipulativní potvora. "Využila mě. Všechny ná oklamala." prskala. Snažila jsem se ji uklidnit. "Fatima nám neublíží Soleil. Kromě toho nám dala Proudy a my jsme jí na oplátku svěřili naše příběhy. To je fér." To Soleil dohřálo. "Jak můžeš něco takovýho vůbec tvrdit? Tohle že je fér? Ani se nás nezeptala! Přísahám, Miri, že pokud v tomhle budeš stranit Fatimě, budu tě až do smrti nenávidět." Teď už jsem křičela i já. "Tak ať! Ale ona nic špatnýho neprovedla! Pokud se k ní kvůli té knížce otočíš zády, nikdy jsem tě neznala!" 

 

 

Kniha Tohle všechno je pravda na čtenáře opravdu zapůsobí. Řekla bych, že mám v Young Adult žánru 20190305_164245.jpghodně načteno, přesto jsem nic podobného ještě nečetla. To vnímám jako největší plus a hlavní důvod, proč byste tuhle knihu neměli přehlédnout. Jak často se stává, že se vydá originální a jedinečná Young Adult kniha?

 

Příběh je vyprávěn rozhovory s Miri, Soleil a Penny, úryvky z Rozhřešení Bradyho Stevensona, Soleiliným deníkem, emaily a esemeskovými konverzacemi. Díky tomu se kniha čte rychle, jelikož textu je na stránkách málo. Tato forma dodává příběhu úplně jiný rozměr a bez ní by to asi nefungovalo.

 

Pokud se do knihy rozhodnete pustit, připravte se, že se od ní jen tak neodtrhnete a nedá vám spát. Hlouběji rozebírá psychologickou stránku. Mnohokrát nutí čtenáře k zamyšlení nad různými otázkami, které nebývají zrovna jednoduché. A čtenář musí skládat jednotlivé odhalené informace jako dílky skládačky k sobě, aby vše zapadlo jako puzzle. 

 

Celé se to točí kolem postav. Je Fatima Ro jen manipulátorka a lhářka anebo to myslela dobře? Má Penny jen bohaté rodiče a ve skutečnosti je jen hloupá husička? Je Miri pouze ovlivněná Fatimou? Chce Soleil najít viníka a vše na něj shodit? A co Jonah? Vždyť kvůli jeho temnému tajemství se tohle všechno seběhlo... Občas mi bohužel hlavní postavy připadaly příliš naivní. Kromě nich najdeme v knize spoustu vedlejších. I tak jsem se v postavách bez problémů orientovala. 

 

Mě tato kniha oslovila a bavila mě. Myslím, že si u nás čtenáře objeví. Mimo originality cením čtivost, chytlavost a promyšlenost. A musím zmínit styl vyprávění. I tak mě to nenadchlo natolik, abych dala stoprocentní hodnocení, ale rozhodně si ji budu dlouho pamatovat a ještě nějaký čas o ní přemýšlet.

 

 

Za zaslání knihy k recenzi děkuji megaknihy.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Roni - Krásná recenze

22. 3. 2019 10:35

Musím říct, že jsi mě fakt navnadila. Námět se mi moc líbí. Po knize se podívám třeba na databázi knih ať vím ještě víc. Děkuji za tip na další knížku :-)
kakaoseskorici.blogspot.cz

Betty (Hlava v knize) - Re: Krásná recenze

24. 3. 2019 18:11

Děkuji za pěkný komentář