Jdi na obsah Jdi na menu

Školní projekt, který vás může zabít

7. 10. 2020

navodnavrazduprohodneholky.jpgNázev: Návod na vraždu pro hodné holky

Autorka: Holly Jackson

Překlad: Karolina Medková

Žánr: Young Adult, Thriller

Nakladatel: Grada/Cosmopolis 2020

 

Holly Jackson začala psát příběhy už jako malá. Nyní žije v Londýně. Návod na vraždu pro hodné holky je jejím prvním románem a zároveň prvním New York Times bestsellerem.

 

 

Před pěti lety otřásla městečkem Little Kilton smrt dvou teenagerů. Nejprve zmizela oblíbená středoškolačka Andie Bellová a o pár dní později spáchal sebevraždu její přítel Sal Singh. Policie případ uzavřela s jasným verdiktem. Sal zavraždil svou přítelkyni, nedokázal s tím žít a zabil se. Porota ani soud ho sice neodsoudily a Andiino tělo se nenašlo, ale nikdo o Salově vině nepochybuje. Až na Pipu Fitz-Amobiovou.

 

Premiantka Pipa pod záminkou závěrečného školního projektu začne na vlastní pěst vyšetřovat. Chce očistit Salovo jméno a rozluštit, co se před lety doopravdy stalo. Ani ona sama nemá zdání, co její vyšetřování odstartuje! Little Kilton vůbec není tak nudné městečko, jak se na první pohled zdá. Jeho obyvatelé mají nejednoho kostlivce ve skříni.

 

 

"Pipa věděla, kde bydlí. Všichni v Little Kiltonu věděli, kdy bydlí. Jejich domov byl něco jako dům hrůzy. Lidé procházející okolo zrychlovali krok  a slova jim vázla v krku. Pokřikující děti na cestě ze školy domů se shlukovaly poblíž a vzájemně se pobízely, aby doběhly k brance a dotkly se jí. V domě ale nestrašili duchové. Žili tam jen tři smutní lidé, kteří se snažili pokračovat dál jako dřív."

20201007_150445.jpg

Kniha Návod na vraždu pro hodné holky je ve svém žánru (young adult thriller) rozhodně nadprůměrná. Jsem přesvědčená, že potěší (nejen) náctileté milovníky napětí. Doporučila bych ji čtenářům ve věku kolem třinácti let. Jedná se totiž o nefalšovanou literaturu pro mládež, neobsahuje násilné nebo nadměrně děsivé scény a celkově odpovídá cílové skupině.

 

Pro mladší čtenáře to může být nervy drásající thriller, který jim nedá spát. Pokud jste však jako já o pár let starší, počítejte s tím, že jde spíše o oddechovou záležitost. Já jsem knihu četla ve stresujících chvílích na začátku školního roku a byla to skvělá volba. Kdykoliv a kdekoliv jsem se bez problémů začetla a naprosto zapomněla na všechny starosti, jak mě příběh pohltil.

 

Autorka má čtivý a chytlavý styl psaní. Líbí se mi, že kromě kapitol v er-formě zakomponovala do knihy i pracovní protokoly. V těch hlavní hrdinka popisuje ze svého pohledu průběh pátrání. Knihu to ozvláštnilo a díky tomu se četla ještě rychleji. Nejednou jsem se dokonce i zasmála. Autorka do knihy přidala několik vtipných scén a dialogů.  

 

Bohužel je na knize vidět, že se jedná o prvotinu. I přes to, jak je hlavní hrdinka Pipa jindy chytrá, někdy se chová opravdu naivně. Kvůli tomu dochází k pár nelogickým zvratů. Také jsem si všimla, že místy příběh skáče v čase a špatně navazuje. Ale to je jen „malá vada na kráse“.

 

Čím více se blížíte ke konci, tím je to napínavější. Až nakonec přijde strhující závěr. Mne konec mile překvapil, přináší výborné rozuzlení a skvěle uzavírá celou knihu. A závěrečná kapitola mi upřímně přijde geniální, takové hezké poselství jsem nečekala.

 

Návod na vraždu pro hodné holky doporučuji. Jsem moc ráda, že se mi kniha dostala do ruky. Užila jsem si ji a věřím, že si najde mnoho čtenářů.

 

Za zaslání knihy k recenzi mnohokrát děkuji nakladatelství Grada. https://www.grada.cz/navod-na-vrazdu-pro-hodne-holky-11417/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář