Jdi na obsah Jdi na menu

Sabagiro už ne! Nebo ano?

24. 3. 2020

20200322_161815.jpgNázev: Sabagiro už ne!

Autor: Martin Surovec

Žánr: Cestopis

Nakladatel: Klika 2019

 

 

Martin Surovec se narodil v Československu v roce 1991. Protože miluje cestování, procestoval spoustu míst na vlastní pěst. O své první výpravě napsal knihu Sabagiro už ne! 

 

 

Martin a jeho kamarád Šupl se rozhodnou vyrazit na velkou výpravu směrem na východ, kam jim české velvyslanectví v Moskvě výslovně nedoporučilo jezdit. A aby to bylo ještě dobrodružnější, jedou třiadvacetiletou Škodou Forman a po celou dobu mají v plánu spát pod širákem. Navíc přiberou do party kluka, se kterým se seznámili na internetu, protože ve třech se to lépe táhne a také platí. To zní jako dost riskantní plán, že? 

 

Hned jak vyrazí, mají první technické problémy s autem. Zatím je to sice jen utržená klička na otevírání okna, ale to je teprve začátek. Auto jim během cesty přidělá vrásky hned několikrát. Co myslíte, povede se výprava?

 

 

"Jedeme kratší cestou mimo dálnice. Nápad zrozený v mé hlavě se však neukázal jako nejlepší řešení. Vlastně byl tím nejhorším možným. Cestou nás vítají jen samá omezení rychlosti a vozovka dosahuje kvality téměř té ukrajinské. Některé úseky dokonce právě teď frézují, a tak trávíme spoustu času na semaforech v autě, které svým majitelům nikdy nedopřeje osvěžující vzduch z klimatizace. Prý se má člověk snažit hledat na všem něco pozitivního - takže alespoň nenastydneme."

 

 

Kniha Sabagiro už ne! není žádný zdlouhavý a nudný výčet navštívených míst. Autor to vzal za správný 20200322_162023.jpgkonec! Napsal stručný, ale výstižný cestopis plný humoru vyšperkovaný do detailů. Přehledná mapa, fotky, závěrečné shrnutí... To vše této knize hodně přidává.

 

Jedná se o první cestopis, co jsem kdy četla. I když jsem zpočátku měla obavy, nakonec se ukázaly jako zbytečné, protože se mi zalíbil od první stránky. Hned na ní mě totiž autor rozesmál. A rozhodně ne naposledy! V jeho vyprávění není nouze o vtipné scény a přímo z něj sálá klukovské nadšení. Autor píše čtivě a neztrácí čas nějakými zbytečnými informacemi.

 

Ale je vidět, že toto je jeho prvotina. Ač si s ní bezesporu vyhrál, vždyť ji také psal několik let. Bohužel místy je to kostrbaté, někdy v humoru příliš tlačil na pilu a před začátkem samotné výpravy mohl čtenáře seznámit s celou posádkou a napsat, jak na tenhle šílený nápad reagovalo okolí. 

 

Už jsem jednou zmiňovala jako velké plus fotky. U nich také oceňuji vtipné popisky. Avšak nebuďte překvapeni nekvalitou fotek. Předpokládám, že mnohým to bude vadit. I mě to ze začátku nepotěšilo. Postupně jsem si na to zvykla a musím říct, že to k téhle knize sedí. Prostě je to takový "obyčejný cestopis", jenže právě v tom tkví jeho kouzlo. 

 

Tato kniha rozhodně stojí za pozornost. Chcete - li se pobavit, poznat nová místy a příjemně strávit čas, je to dobrá volba. Možná to i vás inspiruje k podniknutí nějaké cesty. Anebo právě ne! Aby jste zažili dobrodružství, ani nemusíte zvedat zadek z gauče. Stačí si otevřít tuhle knihu. 

 

Doufám, že Martin Surovec nebude psaní a cestování věšet na hřebík a my se dočkáme ještě další knihy od něj. I když tahle měla nějaké mouchy a nebyla dokonalá, mně se líbila a užila jsem si ji. Překvapivě jsem se bavila i u scén o opravování auta a tomu bych předtím vůbec nevěřila. 

 

Věřím, že tento cestopis si najde spoustu nadšených čtenářů. Za sebe ho doporučuji!

 

 

Za zaslání knihy k recenzi děkuji autorovi Martinu Surovcovi. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář