Jdi na obsah Jdi na menu

Prokleté dítě v Nikdyuši

11. 8. 2018

20180806_140756.jpg  Název: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová

  Autorka: Jesicca Townsend

  Série: Nikdyuš (1. díl)

  Překlad: Vladimír Medek

  Žánr: Fantasy, Middle Grade

  Nakladatel: Albatros 2018

 

 

Jessica Townsend je australská spisovatelka. Dříve byla reklamní textařkou nebo šéfredaktorkou dětského časopisu o přírodě. Kniha Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová vyšla od autorky jako úplně první.

 

 

Morrigan Crowová se narodila v ten nejméně šťastný den, a proto patří mezi prokleté děti, které nosí smůlu. Ať už vypukne požár, zemře zahradník nebo přijde krupobití – vždy obviní Morrigan. Její otec kancléř Corvus Crow platí za tyto pohromy nemalé částky. Jenže to není to nejhorší. Morrigan má v den svých jedenáctých narozenin zemřít.

 

V den své smrti však dostane nabídku od záhadného zrzavého chlapíka Jupitera Northa. Morrigan s ním může odejít do tajemného světa Nikdyuš. Je to lehká volba: smrt nebo život.

 

mats-minnhagen-nevermoor.jpgZa dramatických okolností se jim nakonec povede uniknout Honcům z kouře a stínů a dopravit se do neznámého Svobodného státu do Nikdyuše. Jaký je to však pro Morrigan šok, když jim dveře Jupiterova hotelu Deucalion otevře velké mluvící kočka.

 

Aby se Morrigan mohla stát členem tamní Divinské společnosti, musí podstoupit čtyři zkoušky. Ty ověří její ctižádost, upřímnost a houževnatost a hlavně grif. Musí mít nějakou výjimečnou schopnost, co nikdo jiný nemá, ale ona o žádné neví. A kdoví, co ji čeká, kdyby zkoušky neudělala.

 

Morrigan v Nikdyuši většinou nevěří vlastním očím, protože je to opravdu zvláštní místo, ale postupem času ho začíná mít ráda. Čeká ji velké dobrodružství plné nástrah, kouzel a překvapení.

 

 

Kniha Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová je doslova kouzelná. Jde o milou jednohubku, kterou kvůli čtivosti a málo písmenkům na stránce přečtete velmi rychle.

 

Jessica Towsand píše lehce a chytlavě, ale kniha nepostrádá spád ani akci. Dokonce v ní najdeme i špetku humoru. Výborné jsou košatější popisy.

 

Hlavní hrdinka Morrigan Crowová je sympatická a rozhodně ne hloupá, ale zároveň mi připadala taková nemastná neslaná. I když jsem jí někdy rozuměla, nedokázala jsem se s ní polovinu knihy sžít. Naopak mě bavil tajemný zrzavý chlapík Jupiter nebo arogantní maxikočka Fenestra. Morriganin kamarád Hawthorne rád tropící neplechy také stojí za zmínku a stejně její úhlavní nepřítelkyně Noelle, která na první pohled působí mile, ale je to pěkná potvora. Celkově mi chybělo větší prokreslení charakterů.

 

 

Fenestra chvíli mlčela a Morrigan si pomyslela, že nejspíš ve stoje usnula. Potom ucítila, jak jí něco teplého, vlhkého a drsného jako smirkový papír olízlo celou pravou stranu obličeje. Znovu posmrkla a Fenina veliká šedá hlava se jí laskavě otřela o rameno.

„Děkuji ti, Fen,“ řekla Morrigan tiše. Slyšela, jak Fenestra tiše tlape ke dveřím. „Fen?“

„Copak?“

„Tvoje sliny jsou cítit jako sardinky.“

„Ano, jistě. Jsem přece kočka.“

„A teď je i má tvář cítit jako sardinky.“

„A co má být? Jsem přece kočka.“

 

 

Hodně se řešila podobnost s Harrym Potterem. Je pravda, že společného mají hned několik. V první řadě je spojuje překlad, protože Harryho Pottera také přeložil fenomenální překladatel Vladimír Medek. Spojitost vidím také v cílové skupině a žánru. I přes další podobnosti (výjimečné dítě, objevování nového kouzelného prostředí, obávaný záporák) autorka série Nikdyuš vytvořila originální příběh i svět. A to, že se srovnává s legendárním Harrym Potterem, je samo o sobě úspěch.

 

Žánr Middle Grade, do kterého tato kniha patří, neobsahuje vulgarismy, násilí ani sex, protože je psán pro čtenáře kolem deseti let. Hlavní hrdinové nebývají o moc starší. Řekla bych ale, že stejně jako v případě mnou dokola omýleného Harryho, si tuto knihu užijí i starší čtenáři, co se rádi navrací do dětský let a chtějí oddechový příběh.

 

20180806_140949.jpg Kapitoly jsou někdy kratší, někdy delší, ale vždy mají poutavý název a pod ním malou černobílou ilustraci, což se mi moc líbilo. Navíc  kapitola většinou končí tak, že máte chuť se hned vrhnout na další.

 

 Příběh mě bohužel stoprocentně pohltil až v poslední čtvrtině. Do  té doby jsem si byla jistá, že čtu skvělou knížku, ale nějak mě  nedokázala vtáhnout do děje.

 

 Můžu říct, že odhalení na konci jsou vynikající, ač se dají vytušit. Kniha Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová mě přišla jako uvedení do nové série. Myslím si, že to nejlepší si autorka schovala do dalších dílů, které si jednoznačně přečtu.

 

Doporučuji všem, co se chtějí zasmát a prožít napínavý, zajímavý a miloučký příběh.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář