Jdi na obsah Jdi na menu

Probudím se na Šibuji

30. 10. 2018

20181030_140727.jpgNázev: Probudím se na Šibuji

Autorka: Anna Cima

Ilustrace: Anna a Igor Cimovi

Žánr: Román

Nakladatel: Paseka 2018

 

Anna Cima se narodila v roce 1991 v Praze, ale v současné době žije v Japonsku, kde se zabývá studiem poválečné japonské literatury. Probudím se na Šibuji je její první román. Kromě psaní se věnuje hudbě a kresbě.

 

 

Sedmnáctiletá Jana přijela na vysněný výlet do Tokia. Jenže její neuvážená přání, že tu chce zůstat navždy, se jí vyplní. Doslova se zasekne v rušné čtvrti Šibuja. Stane se z ní zhmotnělá myšlenka. Nikdo ji nevidí, nikdo ji neslyší. Janě nezbývá nic jiného, než bloumat městem a učit se milovanou japonštinu.

 

Dvaceti pěti letá Jana studuje japanologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Všechen čas tráví překladem povídky Kijomarua Kawašity, japonského autora, kterým je naprosto fascinována. Díky pátrání po autorově minulosti se seznámí s podivínským spolužákem Viktorem Klímou. I on se časem ponoří do překládání a společně s Janou se snaží přijít osudu Kawašity na kloub.

 

Zatímco Jana se v Praze zabývá Kawašitou a studiem, o několik let mladší Janina verze bloudí v Tokiu na Šibuji. Ani jedna z nich netuší, že osud jednoho zapomenutého japonského spisovatele je natolik ovlivní.

 

 

Probudím se na Šibuji je prvotina české autorky s tématem Japonska. Přinesla propracovaný a poutavý příběh, co má spád.

 

Anna Cima čtenáře přenese do děje od první stránky. Vybudovala výbornou atmosféru. Má to moc hezky vymyšlené. Používá hovorový jazyk, ale v kontrastu s tím jsou překlady Kawašitových knih psány spisovnou češtinou.

 

Prostředí, kde se kniha odehrává  je vskutku atraktivní. Líbilo se mi, že jsem se dozvěděla něco 20181030_140923.jpgnového o japonské kultuře a literatuře. Autorka má znalosti, které neváhala do knihy nenásilně zakomponovat. Zaujalo mě například, že tahy v japonských znacích mají jasně dané pořadí.

 

Obálka určitě přiláká pozornost a moc se povedla. Ocenila jsem i ilustrace od samotné autorky a jejího manžela.

 

S knihou jsem měla jediný problém a to překlepy a vynechaná písmena. Tady se to nedalo kvůli četnosti přehlédnout.

 

Postavy jsou dobře vykreslené a rozpoznatelné. Hlavní hrdinka Jana má svou hlavu a za každou cenu si jde za svým a nevzdává se. Klíma je podivínský intelektuál a samotář, ale postupně si i k němu čtenář najde cestu. Za zmínku stojí i Janiny kamarádky: Kristina a hudebnice Mačiko. Avšak velkou roli v knize sehraje také Akira.

 

Stránky se rychle četly, protože zvlášť ke konci to bylo hodně napínavé. Z konce jsem původně byla rozpačitá, ale po čase jsem došla k závěru, že to skončilo tak, jak mělo.

 

Probudím se na Šibuji je nesmírně osobitý román. Určitě bych ho doporučila i náročnějším čtenářům, co stojí o kvalitní čtení. Jestli jste fanoušky mysteriózních příběhů nebo japonské literatury, určitě se neváhejte do knihy pustit. Pokud však máte problém s nespisovnými výrazy v knížkách, po téhle v žádném případě nesahejte. Já s tím problém nemám, takže jsem si knihu užila a bavila mě.

 

Za zaslání knihy k recenzi děkuji nakladatelství Paseka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář