Jdi na obsah Jdi na menu

Ochutnejte Muffin a čaj

25. 7. 2018

 Název: Muffin a čaj20180725_111412.jpg

 Autor: Theo Addair

 Žánr: Young Adult, Román

 Nakladatel: Yoli 2018

 

Theo Addair je začínající český autor. Pokud Vám jeho      jméno nezní česky, máte pravdu. Jedná se totiž o pseudonym. Kromě jeho (zatím) jediného románu s LGBT tématikou Muffin a čaj se věnuje psaní různých povídek, se kterými se často umisťuje na prvních příčkách v různých literárních soutěžích například Cena Karla Čapka, O Dračí řád či Vidoucí. Mimo práce na další knize je zaměstnán v advokátní kanceláři.

 

Daniel je velmi uzavřený samotář. Kolem sebe slyší neustále od svých spolužáků v internátní škole v Obrtíně leda posměšky. Proto si vybudoval masku, aby působil naprosto klidně, vyrovnaně a bez emocí. Jedině ve svém pokoji, kde bydlí zcela sám, může být sám sebou. Díky tomu, že se rozhodl věnovat pouze učení, se stal bezkonkurenčně nejlepším studentem obrtínského gymnázia.

 

Kit, celým jménem Cristian, je upovídaný, starostlivý, hodný a empatický. Moc rád kreslí a zpívá ve sboru. Bohužel se nešťastně zamiloval do svého spolubydlícího Matěje. Jenže Matěj není homosexuál a holky střídá jak ponožky. Kvůli tomu se Kit trápí.

 

Po jejich prvním velmi rozpačitém setkání se Kit rozhodne přinést Danielovi borůvkový muffin a čaj jako omluvu. Ale muffinem a čajem příběh teprve začíná. Postupně se Daniel a Kit spřátelí a následují jejich upřímné rozhovory, maléry a jiné peripetie. Společně prožijí spoustu krásných a zapamatování hodných chvil. Otázkou zůstává, jestli si důvěřují natolik, že jejich vztah nakonec přeroste v něco víc, anebo jim je souzeno, aby se jejich cesty rozešly.

 

Daniel ještě spal. Nebylo divu, vždyť usnul jen krátce před svítáním, s opuchlýma zarudlýma očima a polomrtvý únavou.

Nyní však do jeho vědomí začínaly pomalu pronikat vjemy z okolního světa. Nejdřív to byl hlas, příjemný a melodický, který k němu tiše hovořil. Nebo ne? Už nic neslyší. Snad to byla jen vzpomínka na hlas nebo možná doznívající sen. Jako další ucítil chlad. Pak nepohodlnou ztuhlost v celém těle. A hned potom vůni čaje.

Moment. Jaká vůně čaje? Daniel s námahou rozlepil víčka. Chvíli to trvalo, než jeho oči dokázaly zaostřit. A ještě jednu chvíli, než mu došlo, co vidí. Prudce se posadil a odsunul se po posteli až ke stěně.

Na nočním stolku si na pomačkaném ubrousku hověl neméně pomačkaný muffin a společnost mu dělal erární hrneček z jídelny s odprýsknutým okrajem. Ale to nebylo vše.

Opřený zády o protější postel seděl na podlaze jeho ložnice Cristian Arroyo.

„Jsi vzhůru,“ řekl a rozpačitě se usmál.

 

20180725_111509.jpg

 Kniha Muffin a čaj rozhodně stojí za pozornost. A nejen proto, že ji napsal český autor. LGBT tématika se   konečně dostala do hledáčku i českým autorům, což mě   velmi potěšilo. Toto téma je navíc zpracováno citlivě.   Příběh přirozeně plyne od první stránky. Je neskutečně   milý, chytlavý a čtivý. Zaobírá se i vážnými tématy   (mimo jiné šikanou), ale ta jsou zpracována s jistou   lehkostí, a proto kniha v závěru vyznívá naopak   optimisticky. Často jsem se u ní smála. I když to možná zní zvláštně, podle mě knihu nejvíce vystihuje toto: neohrabaně roztomilá.

 

Hlavní hrdiny si čtenář zamiluje až neuvěřitelně snadno. Lehce se s nimi ztotožníte, protože jsou to sympaťáci, a navíc autor věnoval hodně prostoru vykreslení jejich charakterů. Líbilo se mi, že na příběh můžeme nahlížet z dvou úhlů pohledu. Najdeme tu i vedlejší postavy, které určitě stojí za zmínku. Třeba Kitova chápající, milující a milá mamka Teresa nebo jeho spolubydlící Matěj.

 

Místy mě zarážely některé obraty, protože by je podle mě nevyslovil žádný teenager, i když nejlepší student gymnázia. Jistá pohádkovost a nereálnost příběhu je sice znát na každé stránce, avšak mě vůbec nevadila. Já to naopak cením, jelikož díky tomu kniha funguje jako skvělý lék na smutky.

 

Muffin a čaj by rozhodně neměl chybět žádnému teenagerovi, co si oblíbil čtení. Jako by se četl sám, a to i díky krátkým kapitolám. Řeší aktuální a zajímavá témata, ale vše je zpracováno milou a nenáročnou formou. Někdy se zasmějete, někdy rozesmutníte. S hlavními hrdiny si jednoznačně porozumíte. Možná stejně jako já nabudete po pár stránkách dojmu, že je znáte. Jak ráda bych je objala. Theo Addair skrývá velký potenciál. Doufám v jeho další knihy.

 

Kniha je sladká jako samotný název – ideální (nejen) letní čtení. Jak jste asi pochopili, já jsem se do knihy bez problémů začetla, vžila a zamilovala. Ač má nějaké chybičky, já si ji užila, a ještě nějakou dobu zůstane v mém srdci. A nádherná obálka je jen taková třešnička na dortu. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Andy - Ejj

5. 2. 2020 9:58

Knížku čtu taky a naprosto souhlasím s touto recenzí ❤️✨

Betty (Hlava v knize) - Re: Ejj

8. 2. 2020 23:20

♥♥♥