Jdi na obsah Jdi na menu

Když se (s)plní 100 přání

3. 1. 2019

20181230_133801.jpgNázev: 100 přání

Autorka: Erica Bertelegni

Překlad: Zdeňka Strigaro

Žánr: Young Adult, Fantasy

Nakladatel: Jota 2014 (2. vydání 2018)

 

Erica Bertelegni napsala 100 přání, když jí bylo jen třináct let, protože čtení a psaní spolu s plaváním a hraním na kytaru jsou její největší koníčky.

 

 

Třináctiletá Aurora Bílá objeví zčistajasna v uličkách Říma knihkupectví, kterého si nikdy předtím nevšimla. Ani ve snu by ji nenapadlo, co se může stát, když vstoupí dovnitř. Ze začátku je nadšená! Tolik knih pohromadě ještě neviděla! Jenže potom se přímo před jejíma očima prodavačka vznese do vzduchu. 

 

Aurora zjišťuje, že kouzla existují. A ona za to, že svět kouzelníků nevyzradí, dostane moc splnit sto přání. Pokud uslyší nějaké přání, její kouzelná moc zařídí, že se vyplní. A poslední přání, sté, je pouze její. 

 

Ale než ke stému přání dojde, prožije naše hlavní hrdinka velké dobrodružství. Díky tomu lépe pozná samu sebe i své přátele. Třeba se podívá do Paříže a ochutná nejlepší jídlo svého života. Jenže každá mince má dvě strany. A plnění přání může být velká legrace, ale někdy to nevychází, jak by mělo... Aurora se například musí účastnit taneční soutěže, což by obyčejně opravdu neudělala, anebo jí narostou rohy.

 

 

"Už nějakou dobu bych strašně chtěla udělat jednu šílenost: koupit si něco od Tiffanyho. Akorát na to nemám peníze."

"To bys vážně chtěla?"

Jo, prostě udělat něco... Ha!"

Zuze podjede noha a spadne na zem "Jauvajs!" vykřikne. "Na čem jsem to uklouzla? Na banánové slupce jako ve filmu?"

Ale já stojím jako zařezaná. "Na něčem mnohem lepším!" řeknu, zvednu ze země bankovku a podám ji Zuze.

"Sto euro! Neuvěřitelné!"

"Pššt!" syknu a jí svítí oči štěstím.

 

 

100 přání je úžasná kniha pro mladší slečny (kolem deseti let). Myslím si, že nejednu takovou by mohla přivést ke čtení. Jde totiž o příjemnou čtivou jednohubku. Avšak starším čtenářům bych ji nedoporučila.

 

Erica Bertelegni knihu napsala v pouhopouhých třinácti letech. To je rozhodně obdivuhodné, má na psaní talent, nýbrž se musí počítat s tím, že věk autorky na knížce bude znát. Ať už na stylu psaní nebo i na zápletce. Na druhou stranu měla výborný nápad. Navíc do knihy se začtete od první stránky a za chvilku s ní budete hotovi.

 

Líbí se mi prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Řím, jak je v knize řečeno, je Věčné město, podle některých dokonce nejkrásnější město na světě. Já jsem se o něm ráda něco málo dozvěděla. Pokud byste jeli na dovolenou do Itálie nebo kamkoli jinam k moři, vezměte si 100 přání s sebou. Na pláž je tahle kniha jako dělaná.

 

Postav v knize najdeme spoustu. Přesto jsem se v nich neztrácela, protože každá je podle něčeho rozpoznatelná. Veronika je ona prodavačka, co se před hlavní hrdinkou vznesla v knihkupectví do vzduchu. Je proto ochotná být Andoře nápomocná, když si s něčím neví rady, a vysvětlit jí fungování kouzelnického světa. Zuza, Aurořina nejlepší kamarádka, je přátelská a šikovná na všechny sporty. Panovačná Marta by šla nazvat jako úhlavní nepřítelkyně Aurory. Vzájemně se nemůžou vystát. Naopak věčně zamilovaná Klárka a temperamentní Lucka tvoří spolu se Zuzou a Aurorou skvělou čtyřku. Pak tu máme  Alejandra, hodného a sympatického kluka. Ten přijde jako nový do třídy krátce poté, co Zuza pronese přání, aby se její nejlepší kamarádka zamilovala. Co se hlavní hrdinky týče, Andora není dobrá ve sportech, zato miluje knihy a Řím. 

 

Krátké kapitoly určitě napomohou rychlejšímu čtení, ale v tomto případě na sebe moc nenavazují a jde spíš o takové útržky. I když já to nepovažuji za nic špatného, k téhle knize to sedí.

 

Ve mě kniha zanechala dojem "neurazí, nenadchne". Jsem ráda, že jsem se do ní pustila kvůli skvělému nápadu a čtivosti. Kdybych byla o pár let mladší, 100 přání stoprocentně ocením více, ale i takhle jsem si tento kouzelný a nenáročný příběh dokázala užít. Mladší slečně nebo tomu, kdo si chce připadat jako teenager, proto můžu doporučit.

 

Za zaslání knihy k recenzi děkuji nakladatelství Jota

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář