Jdi na obsah Jdi na menu

Je život Princezny v utajení sladký?

2. 10. 2018

20181002_172913-2-.jpgNázev: Princezna v utajení

Autorka: Connie Glynn

Série: Zápisky z Rosewoodu (1. díl)

Překlad: Pavla Kubešová

Žánr: Young Adult

Nakladatel: Fragment 2018

 

Connie Glynn se narodila v roce 1994 a už od dětství ráda psala. Její první kniha Princezna v utajení byla v originále vydána v roce 2017, u nás o rok později. Kromě psaní se věnuje natáčení videí na Youtube pod přezdívkou Noodlerella.

 

 

Ellie je princezna. Skutečná princezna. Jenže touží být obyčejnou dívkou. Nechce dodržovat pravidla ani politikařit. Touží být volná, nespoutaná a svobodná. Za celý svůj život se setkala pouze s dvaceti lidmi, protože ji rodiče chtějí dopřát bezstarostné mládí a veřejně Ellie představit až později. Naštěstí jí alespoň dovolili studovat na vysněném Rosewoodu.

 

Lottie sní o tom být princezna. V dětství jí zemřela maminka, a proto žije se svou nevlastní matkou. Má ale svého nejlepšího kamaráda Ollieho. Když se Lottie podaří dostat na stipendium na prestižní školu Rosewood, splní si velký sen.

 

Tyto čtrnáctileté dívky osud svede do jednoho pokoje na školní koleji. Velice rychle se spolu sblíží a stanou se věrnými přítelkyněmi.

 

Jenomže mezi studenty začne kolovat informace o tom, že na Rosewoodu studuje pravá maradavijská princezna. Studenti si dají dvě a dvě dohromady a jsou přesvědčeni, že Lottie milující růžovou a posedlá princeznami je princezna na první pohled.

 

Tyto okolnosti vnutí kamarádkám myšlenku, co kdyby si vyměnili role. I když být princeznou může být velice nebezpečné.

 

 

 

27580412_373320056406972_3815436297640607744_n.jpgKniha Princezna v utajení přináší neobyčejný pohádkový příběh. Ponoříte se do vzrušujícího světa večírků, politiky, intrik a princezen hodných i zlých.

 

Pokud hledáte něco pro mladou slečnu kolem jedenácti let, toto je rozhodně výborná volba - milá nenáročná knížka, kde není nic pohoršujícího.

 

Connie Glynn píše čtivě a lehce, i když místy trošku kostrbatě. Její vypravování je svižné. Používá krátké kapitoly, co končí tak, že po skončení jedné se čtenář musí hned vrhnout na další. Vytvořila neskutečně laskavou knihu, do které se začtete hned od první stránky.

 

Já jsem přece jen o něco starší, než cílová skupina. Tudíž vidím i chyby, které kniha má, i když cílovka by je asi nepostřehla. Zvraty v ději jsou založeny na náhodách, najdeme tu věci postavené na hlavu, nelogičnosti… U starších čtenářů záleží na tom, co od toho očekávají. Pokud se spokojíte se sladkou oddechovkou, nevadí vám míra naivity a povrchnosti, budete určitě spokojení. Ale nic hlubokého v tom nehledejte. Na druhou stranu to v žádném případě neshazuju, cílová skupina knihu ocení.

 

I když tuhle knihu označuji za pohádkovou, postavy nejsou černobílé. Autorka se právě na to snaží poukázat. Kromě hlavních hrdinek tu máme i celou řadu vedlejších postav. Jammie mě ze všech postav bavil nejvíce, protože to nikdy neměl jednoduché, a i přesto je vyrovnaný, rozumný a přesvědčený o tom, že ochraňovat princeznu je správně. I další postavy Edmund, Saskia, Binah, Anastacia či Raphael tu sehrají větší nebo menší role a stojí za zmínku. Kromě přátelství tu začínají v náznacích i první lásky.

 

V knize se objevuje i detektivní linka, takže cílovka tu najde i napětí. Většinu věcí jsem odhadla, ale něco málo mě překvapilo. Na konci autorka ukázala, že umí psát i akční scény a do dalších dílů zůstalo několik nezodpovězených otázek. Nejen proto mám v plánu ve čtení série pokračovat.

 

Já jsem si to skvěle užila a náctiletým čtenářům, kteří se čtením třeba začínají, by tohle nemělo uniknout.

 

Zdroj druhého obrázku: https://www.pikdo.me/tag/elliewolf

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář