Jdi na obsah Jdi na menu

Divoká píseň tě připraví o duši

23. 6. 2019

20190616_144858.jpgNázev: Divoká píseň

Autorka: Victoria Schwab

Série: Monstra z Verity (1. díl)

Překlad: Magdaléna Stárková

Žánr: Young Adult, Dystopie

Nakladatel: CooBoo 2016

 

 

Victoria Elizabeth Schwab se narodila v roce 1987. Publikovat začala v roce 2011. Jako první byla do češtiny přeložena její kniha Archiv, následovaly Dveře do prázdnoty, Temnější tvář magie a Setkání stínů, série Monstra z Verity, Neobyčejní a série Můj anděl strážný a Rozvrácená země.

 

 

Ve městě Verity není bezpečno! Z násilí tu totiž povstávají monstra, která by nikdo po soumraku nechtěl potkat. Korsajové živící se strachem, krvežízniví malchajové i tajení sunajové, co hříšníky okrádají za pomoci hudby o duše - jen málokdo setkání s nimi přežil. Před sedmi lety po válce se město rozdělilo na dvě části. Ale mír pravděpodobně už dlouho nevydrží. 

 

3e151354b15e0864bed6058c14efcff6.jpgKate Harkerová touží být jako její otec Callum Harker. Ten vládne pevnou a nemilosrdnou rukou Severní části města. Na svou stranu si získal korsaje a malchaje. Proto může od lidí vybírat tučnou částku za to, že jsou pod jeho ochranou ve zdánlivém bezpečí. Možná by byl radši, kdyby žádnou dceru neměl. Posílá ji totiž co nejdál na různé internátní školy. Kate je ale schopna udělat všechno, třeba zapálit školní kapli, aby se mohla vrátit do Verity a dokázat mu, že na ni může být hrdý. Přece už není ta malá bojácná Katuška. Ona chce být ještě krutější než její otec.

 

 

August Flynn si přeje být člověkem. Jenomže je nestvůrou, sunajem. Sunajové se od ostatních nestvůr 47693121_289722625067642_7403620259916593695_n.jpghodně liší, zejména lidskou podobou a navíc jsou jenom tři svého druhu. Všichni se přidali na stranu Henryho Flynna, který řídí Jižní část Verity. Tam se s nestvůrami vypořádávají jinak, snaží se bojovat a ne předstírat, že se nic neděje. V noci loví příšery a ve dne se starají, aby další nevznikali. Zločin je totiž příčinou vzniku příšer a příšery pouhý důsledek.

 

 

Co se však stane, když se Kate a August setkají? Válka je na spadnutí. Oni mají stát proti sobě. Přesto je okolnosti donutí naopak spolupracovat. 

 

 

„Zrůdy a zrůdičky velký i malý,
vás by si, dětičky, k večeři daly.
Korsaji zubatí s ostrými drápy
vyschlí a kostnatí budou tě trápit.
Malchaji, malchaji, hrozný to zjev,
smrtícím úsměvem sajou ti krev.
Sunaji s očima jak z černé tuši,
písničku zahrají, vezmou ti duši.
Zrůdy a zrůdičky velký i malý,
vás by si, dětičky, k večeři daly.“

 

 

Pokud vás nudí milostné trojúhelníky, hloupoučké hlavní hrdinky, láska na první pohled a další podobná klišé v Young Adult knížkách, zkuste Divokou píseň. Ta přináší originální svět i příběh a nudit se u ní také určitě nebudete.

 

Victoria Schwab je zkušená spisovatelka, což je na Divoké písni poznat. I když začátek (zhruba prvních osmdesát stran) trvá, než se čtenář začte, pak už se od knihy jen tak neodtrhne. Autorka píše čtivě, umí vybudovat atmosféru a do knihy vložila i pár zajímavých myšlenek. Dokonce mě párkrát i rozesmála. 

 

Hlavní hrdiny si nejde nezamilovat. U mnohých knih bývá kámen úrazu, že když je v knize více hlavních hrdinů, čtenáře často zajímá pouze jeden, avšak zde to nehrozí. Jejich charaktery jsou výborně vymyšlené. Nejvíce mě na nich bavilo, že nejsou černobílé. Kate se sice snaží být drsná a hrubá, hlavně proto, aby si jí její otec začal všímat, ale ve skutečnosti je to hodně citlivá teenagerka. Má k tomu své důvody, už o jednoho rodiče přišla. Nikdo jí ovšem nemůže upřít, že je statečná, chytrá a vytrvalá. Umí také být ironická a sarkastická, takže mě nejednou pobavila. August je jedna velká záhada. Touží se stát člověkem, jenomže je monstrem.

 

Co se týče vedlejších postav, najdeme jich v knize velké množství. Rodiče a spolužáci hlavních hrdinů, sourozenci Augusta, malchajové… Ti všichni v příběhu sehrají svoji roli.

 

Děj se odehrává v dystopickém světě. Ten hraje v knize velkou roli, ale daleko více v ní jde o dobrodružství hlavních postav. Je velmi dobře propracovaný. Autorka ho sice vysvětluje za pochodu, přesto všechno hezky zapadne do sebe.

 

Z počátku byla kniha přirovnávána k Romeu a Julii, což určitě sedí motivem dvou proti sobě stojících rodů. I přesto je vztah Kate a Augusta čistě přátelský, ale možná se to v druhém dílu změní.

 

Divokou píseň doporučuji. Bavila mě od začátku do konce a nemohla jsem se odtrhnout. Užívala jsem si styl psaní Victorie Schwab. Jsem moc zvědavá, jak se mi bude líbit druhý (a zároveň závěrečný) díl Temný duet. Po prvním dílu to vypadá, že skutečně je na co se těšit. Určitě se také poohlédnu i po dalších autorčiných knihách.

 

Zdroj druhého obrázku: https://moly.hu/enciklopedia/kate-harker?page=4

Zdroj třetího obrázku: https://publicinsta.com/hashtag/AugustFlynn

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář