Jdi na obsah Jdi na menu

Černé znamení a k tomu jeden kočkoveverák

24. 8. 2018

20180824_125918.jpg Název: Černé znamení

 Autor: Sebastien de Castell

 Série: Divotvůrce (2. díl)

 Překlad: Peter Kadlec

 Žánr: Fantasy, Young Adult

 Nakladatel: Egmont 2018

!Může obsahovat spoilery na předešlý díl!

 

 

Sebestian de Castell žije se svou ženou a dvěma agresivními kočkami v kanadském Vancouveru. Kromě série Divotvůrce má na svém kontě ještě fantasy sérii pro dospělé The Greatcoats, která však není přeložena do češtiny.

 

 

Z Kellena se po opuštění rodiny a celého lidu Jan'Tepu stal v šestnácti letech psanec. Se svými přáteli kočkoveverákem a Argosankou Ferius putuje zemí Sedmi písků. Jenže život vyvrhele není jednoduchý. Znamená každodenní utíkání a schování se. Kellenovi navíc chybí domov, rodina i Naphenie, kterou stále miluje. Často musí bojovat s nepřáteli, ale on má jen pár ostrých karet v rukávu, špetku dechové magie a v neposlední řadě Argosanku trousící nesmyslná moudra a kočkoveverku. Naštěstí umí využít i svůj důvtip.

 

Pak se však jeho cesty zkříží se Seneirou, která cestuje s Argosankou jménem Rosie nebo chcete-li Cesta trnů a růží. Jak Kellen brzy zjistí, Seneira nenosí šátek přes oči kvůli slepotě, ale stejně jako on má černý stín. Rozhodne se jí spolu s kočkoveverákem a Ferius pomoci. Bohužel je v sázce víc, než si dokáží představit.

 

Napínavé dobrodružství plné nástrah pokračuje i v druhém díle.

 

 

20180824_153538.jpgTo byl Reichis,“ odpověděl jsem. „On je můj...“ Zarazil jsem se. Nechtěl jsem před cizími lidmi vypadat jako duševně zaostalý.

Jen to řekni,“ zavrčel kočkoveverák. „Řekni to, nebo zjistíš, že ti na vysílání kouzel bude muset stačit jen devět prstů.“

Fajn. Reichis je můj obchodní partner.“

Seneira otáčela hlavou na všechny strany. „Obchodní partner? Neslyšela jsem žádné jiné lidi. Kdo to tam je?“

Mluví o zvířeti,“ vysvětlovala žena. „O kočkoveverce.“

 

 

Divotvůrce, první díl série, mě naprosto uchvátil. Druhý díl však ještě o trochu víc. Ani v nejmenším se neztratilo kouzlo z prvního dílu, spíš právě naopak. Stále tu najdeme zajímavé zvraty, akci, napětí i trochu té nesmělé romantiky.

 

Kniha čtenáře naprosto nepřipraveného vhodí do strhujícího děje. Krátké úderné kapitoly nutí otáčet stránky až překvapivou rychlostí. I když má kniha čtyři sta stran, dá se zvládnout během tří dnů. Autorův chytlavý a čtivý styl psaní jenom umocňuje čtenářovu potřebu vědět jak tohle dopadne.

 

Jedna z nejlepších věcí na knize jsou jednoznačně skvěle vystavěné postavy. Hlavní hrdina Kellen musí být každému sympatický, i když je to takový otloukánek. Neměl to v životě zrovna jednoduché, smůla se mu lepí na paty, ale zbytečně se nelituje. Záhadná Ferius ho často vytahuje z bryndy, do které se dostal. Kočkoveveráka Reichise si zamiluje každý. Co věta, to perla. Často jsem se díky němu od srdce zasmála.

 

Chybělo mi větší uvedení do děje. Něco jsem po osmi měsících od přečtení prvního dílu přece jen zapomněla a myslím, že by to ničemu neškodilo, ale naopak pomohlo.

 

Nejvíce mě potěšilo, že se nejedná o žádný vycpávkový díl. Ty se sice v tomto žánru rozmohly, ale Divotvůrce není žádná klišoidní Young Adult série. Celkově je originální a promyšlená a ani chvíli jsem se nenudila. Čtyři sta stran uplynulo jako voda a dokonce bych četla dál.

 

 

A kruci," řekla Ferius, vstala a vytáhla balíček svých ocelových karet, „ten chlap má krokodýla?"

 

 

Série Divotvůrce je povinnost pro každého čtenáře Young Adult Fantasy. Ó Předkové! Tohle bylo super!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář