Jdi na obsah Jdi na menu

Bude zažehnuta Jiskra v popelu?

30. 7. 2018

20180730_153521.jpg Název: Jiskra v popelu

 Autorka: Sabaa Tahir

 Série: Jiskra v popelu (1. díl)

 Překlad: Petra Johana Poncarová

 Žánr: Fantasy, Young Adult

 Nakladatel: Host 2016

 

Sabaa Tahir je milovnice fantasy románů, a proto se pustila během nočních směn, když pracovala na postu editorky, do svého vlastního. A tohoto úkolu se zhostila bravurně. Její prvotina Jiskra v popelu dokonce je bestseller New York Times.

 

 

Představte si svět plný nespravedlnosti, násilí a nebezpečí připomínající Římskou říši. Svět, kde Válečníci získali naprostou moc nad Učenci a zacházejí s nimi jako s kusem hadru. Učenci žijí dennodenně ve strachu před nájezdy, které by jim sebraly přátele, rodinu i střechu nad hlavou. Každý den jim hrozí nebezpečí mučení, zabití nebo prodání do otroctví, ba jen za křivý pohled.

 

Laia přišla o všechno. Její rodiče spolu se sestrou byli umučeni za vedení odboje proti tyranizování Učenců Valečníky. Vychovávali ji dědeček s babičkou a navzdory všemu měla se starším bratrem Darinem u prarodičů hezké dětství. Jenže přijde nečekaný nájezd, při kterém vypálí jejich dům, zabijí babičku s dědou a Darina kamsi odvlečou. Laia zůstane odkázána jen sama na sebe. A radši by zemřela než by se nepokusila svého bratra zachránit. Nakonec se pro jeho záchranu rozhodne jít do otroctví a pokoušet se získat informace pro odboj. Ten oplátkou za informace přislíbí Laie vysvobodit bratra z vězení. S otroky v Impériu se však zachází strašlivě. Ponižování, bičování nebo jiné tresty jsou na denním pořádku.

 

Elias nenávidí sám sebe. Patří k Válečníkům. Dokonce je nejlepší student šerosrázské akademie. Ale po dokončení akademie chce dezertovat. Má po krk tyranizování a zabíjení Učenců. Touží po svobodě a věří, že mu ji dezertování přinese. Když se konečně právoplatně stane Maskou, vysoce postaveným bojovníkem pojmenovaném po stříbrné masce, co mu po čase sroste s obličejem, čeká ho překvapení. Vševědoucí bytosti jménem Auguři ho vyberou mezi čtyři Masky, které mají bojovat o to stát se císařem. Buď bude jmenován císařem, či skončí jako císařova pravá ruka neboli Krkavec anebo ve zkouškách neuspěje a zemře.

 

A tihle dva, otrok a možný budoucí císař, mají společného víc, než se na první pohled může zdát. Jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

 

 

20180730_153539.jpgJiskra v popelu si mě naprosto získala. Myslím si dokonce, že mám tu čest s jednou z nejlepších knih, co jsem do této chvíle přečetla. A to i přesto, že krutost a násilí nejsou jinak můj šálek čaje. Ale u této knihy jsem ihned věděla, že se mi bude líbit, protože čtenář je od první věty vržen do strhujícího děje.

 

Sabaa Tahir píše výborně. Její styl psaní mě svou chytlavostí, čtivostí a spádem zaujal hned v první kapitole. Prostředí popisuje jen lehce, protože nechává čtenáře, aby si svět mohl sám dokreslit. Vše má do detailů promyšlené natolik, že všechny dílky se na konci dokonale poskládají. Jediná věta v knize není navíc, ani jediná nepřebývá.

 

Postavy jsou vystavěny skvěle. Mají uvěřitelné, plastické charaktery a čtenář se s nimi ihned sžije. Budete jim fandit, ale nedějí se jim tam moc hezké věci. Kromě bezchybných hlavních postav tu najdeme i spoustu vedlejších. Žádná postava není navíc, všechny jsou v knize z nějakého důvodu. Helenu, Eliasovu dlouholetou kamarádku, Auguři též vybrali na zkoušky. Helena, naprosto oddaná Impériu, je se svou bojovnou, statečnou povahou jako stvořena pro to stát se císařovnou. Kromě ní ve zkouškách zabojují i dvojčata Markus a Zak. Tichý přemýšlivý Zak často Markuse, vyžívajícího se v ubližování jiným, usměrňoval. V odboji se nachází také spousta zajímavých postav: tajemný Keenan, dobrácká Sana nebo Mazen. Já jsem si také oblíbila služku Izzi a kuchtu.

 

Roztřesenou rukou si zacloním oči před sluncem a rozhlédnu se po pusté krajině kolem sebe. Pár kroků ode mě vyrůstá z rozpraskané země osamělý pokroucený chlebovník. Několik mil směrem na východ se rozprostírá obrovská vodní plocha a mihotá se jako fata morgána. Vzduch hrozně páchne, jako směs zdechlin, pukavců a ubytovny kadetů v parném létě. Země je tak bledá a nehostinná, že bych klidně mohl stát na vzdáleném, mrtvém měsíci. Svaly mě bolí, jako bych ležel v jedné poloze celé hodiny. Bolest mi říká, že to není sen. Vyškrábu se na nohy, nejsem nic než osamělá silueta v obrovské prázdnotě. Vypadá to, že zkoušky začaly.

 

Domnívám se, že na této knize si něco najde každý. Svou propracovaností si určitě získá i starší čtenáře. I ti, co fantasy běžně nečtou, se nemusí bát. Jak už jsem psala výše, autorka se fantasy stránce tolik nevěnuje a svět značně připomíná Římskou říši.

 

Mě Jiskra v popelu opravdu dostala do kolen. Fascinovala mě její promyšlenost a propracovanost, protože vše na konci zaklapne do sebe a dá dokonalý smysl. Díky autorčině údernému stylu psaní stránky rychle mizí pod rukama. Postavy jsou skvěle vystavěné. Najdeme tu spoustu násilí, i když není extra popisné. Ale i já jako velký strašpytel tuto knihu miluji. Nemůžu se dočkat pokračování.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář